Navigatie overslaan
Vogelexcursie

Zelf een activiteit organiseren

In de Nationale Vogelweek wil Vogelbescherming Nederland zoveel mogelijk mensen laten genieten van de vogels en natuur in Nederland. Van appelvink tot zwartkop en van braamsluiper tot wulp: iedereen kan tijdens de Nationale Vogelweek de meest verbazingwekkende vogels in het wild ontdekken. Help je ook mee van de Nationale Vogelweek een succes te maken? Organiseer een leuke vogelexcursie, digitale vogelroute of andere activiteit: iedereen is welkom om iets te organiseren. 

De Nationale Vogelweek is alleen mogelijk dankzij de tomeloze inzet van vele honderden (vrijwillige) excursieleiders van vogelwerkgroepen en andere bevlogen natuurorganisaties. Zo kunnen we met z’n allen de verrassende schoonheid en diversiteit, maar ook kwetsbaarheid van de Nederlandse natuur onder de aandacht brengen bij een grote groep mensen en veel nieuwe natuurliefhebbers bereiken en activeren.

HOE WERKT HET?

De Nationale Vogelweek 2024 vindt plaats van 11 t/m 19 mei. Hieronder vindt je verschillende handige checklisten om -onder andere- te kijken of je idee bij de Vogelweek past.

Je kunt je activiteit al aanmelden via deze aanmeldlink. Heb je al eerder een activiteit georganiseerd? Je kunt met hetzelfde account inloggen! Gebruik eventueel de 'wachtwoord vergeten' knop.

Activiteit aanmelden in 3 stappen:

  1. Heb je nog geen inloggegevens? Registreer als excursieleider: klik rechtsboven op deze pagina op 'Excursieleiders' of klik hier. Je krijgt een e-mail met een bevestiging.
  2. Via een eenvoudig invulformulier plaats je de excursie (of andere activiteit) binnen een paar minuten op de site. Nu bent je eigenlijk al klaar!
  3. Vogelbescherming helpt mee om de tekst van je excursie of route zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor potentiële deelnemers. Daarna zet Vogelbescherming je activiteit zo snel mogelijk op de website van de Vogelweek. Hou rekening met een doorlooptijd van 1 à 2 werkdagen voordat je activiteit ook daadwerkelijk vindbaar is op de website van de Vogelweek. 

Een digitale vogelroute aanmelden:

Ook kun je een digitale route maken. We hebben we een app ontwikkeld waarmee je deze route kunt uitzetten en we mensen deze digitale vogelwandelroutes aan kunnen bieden.

Die kunnen ze dan van 1 mei t/m 30 juni, en dus ook in de Vogelweek, op een zelf gekozen moment lopen – met de telefoon in de hand – en de webapp (www.mijnvogelweek.nl) laat zien waar ze welke vogels kunnen zien/horen. Als excursieleider ga je dan eenmalig een route lopen, met weer een andere app (MijnRoutemaker) die je route opneemt.

In de route kunt je – tijdens het lopen - plekken aangeven die leuk zijn voor vogels, om deze vervolgens vanachter PC of laptop aan te vullen met foto’s , geluiden en evt. filmpjes. Dat laatste kunnen wij ook bij helpen. Deze routemaker-app is hier te vinden:

Voor Apple  
Voor Android

Natuurlijk staat het je vrij om zowel echte als digitale routes uit te zetten, graag zelfs.
Want alle excursies en routes voor de Nationale Vogelweek zijn welkom!

Promotie

Vogelbescherming zorgt voor landelijke promotie van de Nationale Vogelweek maar je kunt ook zelf deelnemers werven: zie de pagina pers en promotie.

Heb je nog vragen?

Hieronder vindt je een aantal veelgestelde vragen. Staat je vraag daar niet bij? Neem svp contact op met Debby Doodeman bij Vogelbescherming Nederland. Je kunt haar bereiken op vogelweek@vogelbescherming.nl of telefoon 06-30021816.

Meer informatie

Veelgestelde vragen van excursieleiders

Voor praktische vragen over het aanmelden van je excursie kunt je de pagina 'veelgestelde vragen' bekijken nadat je bent ingelogd als excursieleider, de 'veelgestelde vragen' over de routes vindt je hier.

Wie kunnen er activiteiten aanmelden?

Iedereen die het leuk vindt om excursies te leiden en die zichzelf deskundig genoeg vindt, kan een excursie aanmelden. Wat 'deskundig genoeg' is, laten we aan je eigen beoordelingsvermogen over: er is geen test. Twijfelt u? Neem contact met ons op om te overleggen: vogelweek@vogelbescherming.nl of 06-30021816.

Wat verwacht Vogelbescherming van een activiteit?

De Nationale Vogelweek is vooral bedoeld voor beginnende natuur- en vogelliefhebbers. Activiteiten moeten laagdrempelig zijn. Laagdrempelig betekent: mensen hebben geen voorkennis nodig om mee te doen. Besteedt aandacht aan alle vogels die je ziet én hoort. Ga er bij beginnende vogelliefhebbers van uit dat alles wat je ziet en hoort nieuw is. Neem de tijd, laat mensen genieten van een vogel en loop niet te snel door. 

Mijn activiteit valt buiten de periode van de Vogelweek, kunnen jullie de activiteit dan op de website van Vogelbescherming zetten?

De activiteiten die op de website van Vogelbescherming staan, zijn activiteiten die door Vogelbescherming zelf georganiseerd worden. We voegen op onze eigen website in principe geen activiteiten van andere organisaties of particulieren toe.

Vogelbescherming heeft een vaste groep vrijwillige excursieleiders die speciaal geselecteerd en getraind worden. Ben je geïnteresseerd om deel uit te maken van deze groep vrijwilligers van Vogelbescherming? Neem svp contact met ons op.